VÅR VISION OCH VÄGEN DIT

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Vi kommer, inte utan sorg i hjärtat, under 2017 att avveckla verksamheten i dess nuvarande form, då Victoria flyttar sin del till USA. Passa på att besöka vårt vackra bruk under sommar/höst 2017 innan vi stänger. Öppet fredag – söndag t o m 3/9 2017. 20%rabatt på det mesta i kvarvarande sortiment.

Så här tänkte vi oss framtiden för några år sedan: Vår vision är att inom ett par år på Hånsfors Bruk bygga upp ett litet lokalt hantverks- och kulturcentrum där såväl de som bor i bygden, som de som är på genomresa, ska kunna hitta något för dem. Vi vill erbjuda kurser i hantverk (t ex keramik och äggoljetempera) och hållbar utveckling, workshops med intressanta lärare, evenemang, utställningar, kafé, butik med ekologiskt utbud och miljövänlig färg och utrustning för keramiker samt mötesplatser för kulturintresserade av alla åldrar och från alla bakgrunder.

Vi hyr ut lokaler till olika små företag i bygden och samarbetar gärna i olika projekt. Även om våra lokaler inte alls är lika stora så är vår förebild Fengersfors Bruk i Dalsland som lyckats mycket bra med ett liknande koncept. Vi vill tillsammans med andra intresserade berika bygdens kulturliv och skapa något som gör att Töcksfors blir något annat än bara storskalig gränshandel. Med vår verksamhet vill vi fungera som en kontrast till en i våra ögon i längden ohållbar hantering av resurser och sätta fokus på dem som bor i, och omkring Töcksfors, på det som de själva skapar, odlar och värdesätter – utan att tära på naturens resurser i onödan.

Vägen dit

 

Eftersom vi renoverar efter egen förmåga och då vi har resurser går det inte alltid så snabbt. Än så länge har vi renoverat alla fönster, skrapat, kittat och målat med linoljefärg enligt byggnadsantikvariska metoder, gjutit nytt golv och nya syllar istället för dem som varit ruttna, byggt en ny port på baksidan och byggt nytt plank och grind, installerat en toalett, bytt all panel som varit dålig på insidan, och det mesta på utsidan. Gamla lagerbyggnaden är renoverad med ny panel och plåt  mm mm. Innan vi kunde göra allt detta var vi först tvungna att tömma byggnaden på hundratals ton skrot – byggnaden fungerade som bilskrot fram till 2006.

Om du blir nyfiken och vill komma och titta så hör av dig så ger vi dig en guidad tur! Kontakta oss via info@hansforsbruk.se.