KERAMIKKURSER

Vilken kurs vill du gå? 

Kursledare är Viki Pamlényi från Uppsala som sedan några år är Töcksforsbo och med ena benet i Los Angeles i USA. Hon har över 20 års erfarenhet av att jobba med det fantastiska materialet lera och är utbildad keramiker och gymnasielärare, samt utbildad i äggoljetemperamålning hos Av jord i Örebro. Hon har nyligen haft utställningar i bl a Berlin i Tyskland, Minneapolis i USA, på Arvika konsthantverk och Konsthantverkarna i Karlstad och samarbetat med konstnärer i Kalifornien. Hösten 2017 flyttar hon till Kalifornien för gott.

Se bilder i denna artikel i tidningen från kurs i fattigmanslitografi jag höll på flera olika gymnasieskolor (high schools) i Californien. http://www.ocregister.com/articles/paml233nyi-737110-new-think.html

Aktuella kurser, läs mer om varje kurs nedan:

24-28/5 (Kristihimmelsfärd) Fattigmanslitografi – tryck på lera, 5 dagar

3-6/6 Drejkurs, 4 dagar – max 3 pers!

26-30/7 Drejkurs 5 dagar – max 3 pers!

2-6/8 OBS! Flyttad till september! Kurs i grundläggande glasyrkunskap med teori och praktik. 5 dagar. Lär dig blanda egna glasyrer – billigt, roligt och enkelt! Lämplig även för nybörjare!

15-19/8 Fattigmanslitografi, 5 dagar

25-27/8 Fattigmanslitografi, 3 dagar

1-5/9 Kurs i grundläggande glasyrkunskap med teori och praktik. 5 dagar. Lär dig blanda egna glasyrer – billigt, roligt och enkelt! Lämplig även för nybörjare!

Årjäng, Kyrkeruds folkhögskola: Raku och svartbränning i juni (Fullbokad) http://www.regionvarmland.se/folkhogskolor/kyrkeruds-folkhogskola/vara-utbildningar/sommarkurser/

USA, Los Angeles med omnejd från hösten 2018: Maila mig om du är intresserad. Kursdatum är ännu ej fastställda. Kurser i fattigmanslitografi, drejning och keramik/blandmaterial. Se även claytasticvictoria.com

Arvika: Juli 2017. Sista anmälningsdag2/4 2017. Drömsommarjobbet för ungdomar åk 9 – åk 2 på gymnasiet. Håll utkik på Region Värmlands hemsida för världens bästa drömsommarjobb, en chans att prova på att jobba som keramiker ett par veckor i sommar och få betalt.

Medborgarskolan i Stockholm: Fattigmanslitografi för nybörjare och avancerade fortsättare! Sista helgen i september/första helgen i oktober. Se medborgarskolans hemsida – Kurser i fattigmanslitografi.

Kurser på Hånsfors Bruk:

Kurserna på Hånsfors Bruk ges i den nyrenoverade och nyrustade keramikverkstaden på Hånsfors Bruk i Hån utanför Töcksfors (se ”karta” på hemsidan). Vi välkomnar naturligtvis även norska kursdeltagare – vi finns 100 km öster om Oslo.

Vill du ge bort ett presentkort? Kontakta mig så ordnar vi det!

Anmälan till kurserna görs och frågor ställs via kontaktformuläret längst ner på sidan eller info@hansforsbruk.se. Glöm inte att ange vilken kurs det gäller.

Skräddarsydda kurser just för dig! Privatundervisning? Möhippa? Kick off? Fortbildning? Inga problem!

Jag erbjuder också skräddarsydda kurser för ca 1-8 (10) deltagare. Kontakta mig för att diskutera upplägg. Jag har över 20 års erfarenhet av att jobba med lera och delar gärna med mig. Exempel på kursinnehåll kan vara grundläggande glasyrkurs, drejning, grafiska tekniker (tryck) på lera – t ex företagets logga eller brudparets namn/monogram, olika tekniker att bygga mm mm. Vill ni kanske göra något annorlunda på er möhippa, svensexa, kick off eller bara en trevlig kväll med kompisarna. Eller som en välförtjänt present till dig själv att fördjupa dig i keramikens värld på tu man hand med mig som ciceron?

Prisexempel:Privatundervisning 550kr/timme inkl moms eller 3000kr för en heldag (ca 6 timmar+1 timme lunch, hemlagad matig sopplunch ingår i priset).

Prova på för två personer, vuxna, 4 timmar: 2500kr inkl moms för er båda. 1 kg lera/person ingår. Jag glaserar era saker, ni kommer och hämtar dem ca 2 veckor senare.

Prova på att dreja med väninnorna?  Kick off på företaget? Göra något annorlunda på möhippan? Grupper ”prova på” 3-4 personer för 2 timmar inklusive material och bränning (ej porto om ni vill att jag skickar era saker efteråt) 2750kr för hela gruppen, 5-8 personer 4500kr för alla. Är ni fler? Fråga!

Föräldrar och barn – gör något kul tillsammans!

Skulle du vara intresserad av en kurs för föräldrar med barn? Väldigt roligt att göra något kreativt tillsammans! Kanske vill du ge bort kursen som present till ditt barn och barnbarn? Eller gå den själv med barnbarnet? Här sköter jag glaseringen eftersom obrända glasyrer inte är lämpliga för barn, medan du och ditt barn eller barnbarn får prova att dreja, skulptera, kavla eller vad annat ni vill prova tillsammans med tips och tricks från mig. Efter ca 2 veckor får ni hämta era alster, glaserade och brända! Minnen för livet. Tillverka era egna unika presenter att ge bort till högtidsdagar eller jul! Ingen tidigare erfarenhet krävs. Kurstillfället bokas in när det passar er och är ca 2 timmar långt.

Tid: 2 timmar. Lämplig ålder är ca 6-15 år. Pris: 1200kr inkl moms för en vuxen och ett barn, inklusive 1 kg lera var – mer lera kan köpas till, och bränning kostar 75kr/kg för den skröjbrända leran (ej porto om ni vill att jag skickar era saker). Om ni vill kan ni vara fler vuxen/barnpar vid ett tillfälle, t ex en familj med 2 vuxna och två barn, då blir priset 1800kr totalt för er alla fyra. Max 3 vuxna + 3 barn samtidigt, 2500kr. Vill ni lägga till ett extra barn eller en vuxen till ett par kostar det 400kr till. För att det ska bli roligt för alla rekommenderar jag dock inte mer än 2 barn/vuxen – speciellt inte i de lägre åldrarna.

Keramik, fortsättningskurs ”Öppen verkstad” – börja närsomhelst under terminen!

 

Självständigt arbete för dem med någon form av tidigare erfarenhet av keramik med möjlighet att fråga lärare vid behov.

Verkstan är öppen för denna grupp brukar vara torsdagar 17-20 och de flesta lördagar 13-16. Just nu har vi ett litet uppehåll då jag är ute och reser mycket och har många uppdrag utanför verkstan. Hör av dig om du är intresserad så kontaktar jag dig när vi sätter igång igen. Tidigast sensommaren/hösten 2017.

Detta är en perfekt kurs för dig som provat att jobba lite med lera och känner till de grundläggande teknikerna (ringla, tumma, kavla mm) och nu vill ha tillgång till verkstad och verktyg för att genomföra projekt du funderat på och lära dig mer om olika tekniker du behöver kunna för att genomföra dem. Vi inspirerar varandra och det finns böcker att titta i om man har idétorka. Verkstaden är relativt välutrustad med gott om arbetsutrymmen och 3 drejskivor och verktyg för att bearbeta leran samt ett urval av glasyrer och dekorfärger. Det finns olika leror att välja på och jag som lärare finns tillgänglig för att visa, hjälpa till och förklara om du kör fast. Gemensamma genomgångar har vi om gruppen önskar det, annars sker det individuellt.

Max deltagare: 6 st. Från 15 år. Te/kaffe ingår, materialkostnad tillkommer. Man betalar bara för den lera man väljer att bränna. Väges skröjbränd av kursledaren, 75kr/kg för skröjbränd lera, inklusive glasyrer/dekorfärg och två bränningar.

Introduktionspris: Klippkort 10 ggr endast 2500kr inkl moms (30 timmar), outnyttjade klipp går att använda nästa termin. Varje besökt kurstillfälle kostar ett klipp, oavsett om det är en torsdag eller lördag. Man kan komma en eller två gånger i veckan, allt efter vad som passar, hur ofta eller sällan man vill. Det går bra att dela två personer på ett klippkort. Anmäl dig via info@hansforsbruk.se

Grundläggande glasyrkunskap

 5 dagar i streck 1-5/9 (Nytt datum!). God tid till att blanda egna glasyrprover och att diskutera resultaten, vi kör en ugn med våra prover som vi plockar ur på söndag morgon så vi kan diskutera våra prover och dra slutsatser.

Orienteringskurs i grundläggande glasyrteori och praktisk övning i att blanda glasyrer och göra glasyrprover. Lämplig även för nybörjare. Vill du lära dig mer om hur det går till att blanda egna, fungerande och prisvärda glasyrer? Hur är en glasyr uppbyggd egentligen? Vad ingår i en glasyr? Kan man färga in egna? Vad är det för skillnad på kalifältspat och natronfältspat? Varför blir det blåsor i glasyren? Under en kurs på 5 dagar får du lära dig grundläggande glasyrteori. Du får välja ut (du kan ta med dig recept du är nyfiken på) och under handledning blanda ett antal egna glasyrer som vi sedan gör prover på och bränner. När vi sedan träffas igen vid nästa tillfälle så tittar vi på de färdiga proverna och diskuterar resultaten, kopplar ihop det med teorin och fördjupar oss efter behov och tittar på hur man kan gå vidare med utvecklingen av glasyren om man hittar en favorit.

5 dagar, ca 30h undervisning, 4700kr inkl moms. Lunch och fika ingår alla dagar i kursavgiften. Minst 3, max 6 deltagare. Materialkostnad tillkommer, ca 100-200kr. Medtag egna skröjbrända provbitar (stengodslera som kan brännas till 1280°C!) eller köp till färdiga av mig. För 350kr/natt ingår sängplats och frukost, för 500kr/natt ingår även 2 rätters middag på B&B i närheten. Se nedan.

Drejade former

Alla nivåer välkomna. Individanpassad undervisning.

Alla nivåer välkomna, nybörjare till mer erfaren. Individanpassad undervisning.

3-6/6 (4 dagar) och 26-30/7 (5 dagar).

Passar inte datumen? Boka ett eget tillfälle! Kursstart när det finns minst 2 anmälda, maxantal är 3pers/grupp. Veckodag och tid kan diskuteras. Kontakta mig om du är intresserad – info@hansforsbruk.se

En bra kurs för dig som vill dreja, oavsett om du har gjort det förut eller ej. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Här kan du lära dig, öva, prova olika leror och få hjälp med din teknik i en liten grupp med möjlighet till mycket handledning och stöd då ni är max 3 st i gruppen. Oömma kläder och massor med tålamod medtages! Att lära sig dreja kan pröva tålamodet, men det ger desto mer glädje när man får till det man tänkt sig.

2 dagar (2×6 timmar) 2750kr, 3 dagar (3×6 timmar) 3300kr, 4 dagar (4x6timmar) 4000kr, 5 dagar (5×6 timmar) 4500kr. Max 3 deltagare. Från 15 år. Fika och en lätt lunch ingår samt ett verktygsset med 8 st drejredskap (värde 150kr), materialkostnad tillkommer. Lera till drejkurser 20kr/kg (bränning + glasyr ingår ej). Om bränning och glasyr av ett föremål önskas tillkommer 55kr/kg skröjbränd lera. Avhämtas ca 2 veckor senare eller skickas mot portokostnad.

Nybörjarkurs – lär känna leran

Inga planerade kursdatum för närvarande

Inga förkunskaper krävs! För dig helt utan tidigare erfarenhet av att jobba med lera finns möjlighet att prova på detta fantastiska material och lära dig de grundläggande teknikerna. Kursen ges när det finns minst 3 anmälda (dra ihop ett gäng kompisar och anmäl er!) och består av 4 kurstillfällen à 2 timmar eller 2 halvdagar à 4 timmar där vi går igenom och jobbar med en teknik i taget – tumma, ringla, kavla och dreja. Kursledaren bränner och glaserar sakerna du vill behålla efter avslutad kurs.

Pris: 2000kr/person. Materialkostnad tillkommer. Man betalar bara för den lera man väljer att bränna – sådant man inte vill spara behöver man inte betala för. Leran väges av kursledare vid bränning. 75kr/kg för skröjbränd lera, inklusive glasyrer/dekorfärg och två bränningar. Färdiga alster hämtas ca 2 veckor efter avslutad kurs. Porto tillkommer om du vill ha dina saker skickade till dig.

Helgkurs i tryck på lera – fattigmanslitografi

Denna kurs ges sannolikt även i Stockholm, på Medbogarskolan hösten 2017, månadsskifte sept/okt. Både en helg för nybörjare och en fortsättningskurs. Kursdatum ej fastställda än.

24-28/5 (5 dagar), 15-19/8 (5 dagar) och 25-27/8 (3 dagar). Är ni minst 4 personer anordnar jag denna kurs hur och när ni vill! Vill du gå en kortare eller längre kurs – fråga! Jag kan också komma till er och hålla kurs – kontakta mig angående gästläraruppdrag: info@hansforsbruk.se.

Denna kurs passar också bra som fortbildning för lärare i estetiska ämnen – denna teknik lämpar sig mycket bra för att jobba med elever från högstadiet (kanske yngre också) och uppåt. Se även sommarkurser (5 dagar) om du vill fördjupa dig ytterligare i trycktekniken!

Enkel, billig, men effektfull tryckteknik på lera sk ”fattigmanslitografi” som påminner om screentryck i slutresultatet men är MYCKET enklare och billigare. Du lär dig blanda tryckfärgen, prova att trycka i olika format, med flera färger och på olika former (det fungerar på de flesta former, både plattor och cylindrar, med lite olika grad av övning).

Objekten att trycka på tillverkar vi allt eftersom – du gör det så enkelt eller avancerat som du vill och kan. En kavlad platta fungerar utmärkt. Eftersom trycket görs på blöt lera och man kan ha flera tryck på gång samtidigt hinner man göra ganska många olika saker och testa olika tekniker. Originalen till trycket gör du själv i förväg enkelt med hjälp av en dator, ett bildbehandlingsprogram och laserskrivare. Några laserskrivarutskrifter med slumpmässiga motiv att prova med ingår, en begränsad mängd egna bilder/texter kan medtas eller skickas till mig för utskrift i förväg (5 kr/A4). Kort presentation av hur man gör egna bilder till tryck i programmet Photoshop i datorn kommer att göras. Vidare instruktioner för hur bilder ska se ut för att fungera i tryck skickas ut med bekräftelsen på kursen så ni kan förbereda er.

Max 4-8 deltagare, från 15 år.  Tider: Ankomstdag kl 10-17, sedan 9-16. Följande ingår: vegetariska luncher och hembakt fika, 2 kg lera/pers inklusive några standardmallar för tryck, tryckfärger under kursen samt ett litet häfte med minnesanteckningar om tekniken. Extra lera kan köpas till för 25kr/kg, tryckfärger ingår i materialpriset. Om man vill bränna betalar man 75kr/kg för skröjbränd lera. Saker kan antingen skickas brända mot fraktkostnad, eller avhämtas ca 2 veckor senare.

Pris: (2 dagar 2750kr), 3 dagar (3×6 timmar) 3200kr inkl moms, 5 dagar (5×6 timmar) 4500kr inkl moms. Obs! Lunch och fika, samt en del material ingår! För 350kr/natt ingår sängplats och frukost, för 500kr/natt ingår även 2 rätters middag på B&B i närheten. Se nedan.

Veckokurser

En keramikkurs med tryck!

24-28/5 (5 dagar), 15-19/8 (5 dagar) och 25-27/8 (3 dagar). Kortare kurser i tryckteknik ovan – ges även i Stockholm i höst!

5-dagars kurser i en enkel och effektfull tryckteknik, så kallad fattigmanslitografi, för att dekorera leran. Ingen tidigare erfarenhet av arbete med lera behövs, men om du är erfaren kan du göra riktigt häftiga saker.

Denna kurs passar bra som fortbildning för lärare i estetiska ämnen – denna teknik lämpar sig mycket bra för att jobba med elever från högstadiet (kanske yngre också) och uppåt.

Du skapar under handledning olika objekt i lera (stengods eller pappersporslin) som du får dekorera med en tryckteknik baserad på utskrifter från laserskrivare du enkelt tillverkar själv eller som jag skriver ut åt dig (5kr/A4 utskrift) om du skickar bilder i förväg. Du får instruktioner i hur de ska se ut när du anmäler dig – någon typ av bildredigeringsprogram behövs för att kunna göra bilder svart/vita med hög kontrast och spegelvända dem. Det finns tre drejskivor som vi får samsas om om man önskar dreja sina former, gott om arbetsytor och all grundläggande utrustning för att bearbeta leran och bygga, kavla och ringla spännande former att trycka på.

Vegetarisk matig hemlagad sopplunch, fika, samt 2 kg stengodslera ingår. Extra lera kan köpas till för 75kr/kg skröjbränd lera, eller 90kr/kg för pappersporslinslera, tryckfärger ingår i materialpriset. Skröjbränning kan köpas till. Vi skröjbränner en gång på torsdagen så att ni kan ta med er skröjda saker hem om ni vill – eventuellt hinner vi glasera (transparent eller vit glasyr) men inte glasyrbränna så att jag kan bränna en sista gång efter att ni åkt. Färdiga saker kan antingen skickas till er mot portokostnad eller avhämtas här ca 2 veckor senare.

Pris: 4500kr/person inklusive lunch och fika. För att kursen ska ges behövs minst 4 anmälda. Max deltagarantal är 8 personer. Behöver du övernattning? För bara 350kr/natt ingår sängplats och frukost, för 500kr/natt ingår även 2 rätters middag på B&B i närheten. Se nedan.

Drejkurser

3-6/6 (4 dagar) och 26-30/7 (5 dagar)

Drejkurs för alla. Ingen tidigare erfarenhet behövs, men kursen passar även dig som drejat förr och som vill komma vidare. Eftersom ni bara är max 3 deltagare på kursen får du gott om individanpassad hjälp att lära dig det du behöver. Ytterst få drejkurser har så här få deltagare så du kan verkligen få ut maximalt av din tid här. Räkna med att det blir intensivt! Att lära sig dreja kan pröva tålamodet, men det ger desto mer glädje när man får till det man tänkt sig. Oömma kläder, en hink, ett stort badlakan och en liten handduk du inte är rädd om och massor av tålamod medtages. Och varma skor. Våra golv är kalla.

Pris: 4 dagar (4x6timmar) 4000kr, 5 dagar (5×6 timmar) 4500kr inklusive lunch och fika. För att kursen ska ges behövs minst 3 anmälda. Från 15 år. Dessutom ingår ett verktygsset med 8 st drejredskap (värde 150kr) som du får behålla efter kursen, materialkostnad tillkommer dock. Lera till drejkurser 15kr/kg (bränning + glasyr ingår ej). Om bränning och glasyr av ett föremål önskas tillkommer 55kr/kg skröjbränd lera. Behöver du övernattning? För 350kr/natt ingår sängplats och frukost, för 500kr/natt ingår även 2 rätters middag på B&B i närheten. Se nedan.

Helgpaket på gården Ringstad med övernattning:

Specialerbjudande för kursdeltagare på helg- och flerdagarskurser! En natt: 350kr/person för rum och frukost, eller 500kr/person och natt för rum, frukost och middag!

 

Helgpaket på gården Ringstad med övernattning i samband med kurs på Hånsfors Bruk

En natt: 350kr/person för rum och frukost, eller 500kr/person och natt för rum, frukost och middag!

Gården ligger ca 3 km utanför Töcksfors, ca 3 km från Hånsfors Bruk. Här serveras frukost med hembakt bröd och annat av säsongens mathantverk, hemlagad ekologisk (så långt det är möjligt) och vegetarisk 2-rätters middag av lokala råvaror efter säsong inklusive alkoholfri dryck och övernattning hos Anders och Victoria på släktgården Ringstad.

Detta pris gäller i samband med bokning av alla kurser – föranmälan krävs. Paketpris för en säng, inklusive sängkläder och handduk om så önskas, del i dubbelrum (du delar ev. med andra kursdeltagare, max 6 sängplatser finns tillgängliga, dessutom finns ytterligare sovplatser på bekväma madrasser på golv (100kr billigare), enkelrum kan ordnas (för 200kr extra/natt), närhet till sjö och skog för promenader, plats framför brasan i biblioteket på kvällen om det är kyligt, massor med böcker, städning, och frukost med hembakt bröd, två duschar och toaletter du delar med andra gäster och värdarna. Katter finns i huset, men de flesta sovrummen är kattfria.

Bed and breakfast på Ringstad när du inte går kurs

Vill du bo på gården vid annat tillfälle kostar ett enkelrum med sjöutsikt inklusive frukost med hembakt bröd, sängkläder, handdukar och städning med toalett/dusch 500kr/natt inkl. moms. Dubbelrum för två personer med frukost, som ovan, kostar 850kr. Huset är inte barnsäkrat, det finns trappor mm och är lämpligt för spädbarn som ännu ej börjat gå eller barn över 7 år. Vill du dessutom lägga till en hemlagad, 2-rätters mättande middag du äter tillsammans med värdarna, vegetarisk eller med säsongens kravmärkta eller vildfångade kött/fisk inklusive alkoholfri dryck, kostar det inkl frukost och övernattning 700kr för en person eller 1200kr för två personer. Extra madrass på golvet i rummen kostar 300kr/natt inkl frukost.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne
Anmälan till kurs på Bruket

Ditt meddelande

 

2 reaktioner på ”KERAMIKKURSER

  1. Hej!

    Finns det ngn planerad intensivkurs i drejning el fattigmanslittografi under hösten? Med vänlig hälsning,/Karin Willstrand

    1. Inte i skrivandets stund, men jag noterar ditt intresse och återkommer när det finns ett datum inplanerat. Maila mig gärna på info@hansforsbruk om det är helg eller veckokurs du är intresserad av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *