HÅNSFORS BRUKSKERAMIK

 

Se min nya hemsida, på engelska, claytasticvictoria.com eller följ mig på Instagram och livestreamingtjänsten Periscope där jag finns som Claytasticvictoria.

Hånsfors Brukskeramik är namnet på min keramikverkstad i allra västraste Värmland, precis på gränsen till Norge i det lilla samhället Töcksfors. Här har jag, Victoria Pamlényi, haft turen att få bygga en keramikverkstad och butik i vårt vackra gamla pappersbruk, Hånsfors Bruk, som invigdes med pompa och ståt 5e juli 2014. Mycket tid och energi har lagts ner i renoveringen av lokalen, och vi har i så stor utsträckning som möjligt använt oss av byggnadsantikvariska metoder för att bevara husets själ.

Då & Nu

 

När jag var 13 år mötte jag leran första gången, och vi har varit oskiljaktiga sedan dess. Till en början var keramiken lite styvmoderligt behandlad och jag ägnade mig åt den mest som hobby (men med STOR regelbundenhet), men allt eftersom har den fått en större och större del i mitt liv. Nu har den äntligen tilldelats huvudrollen! Efter många olika kurser, korta och långa, som lärare på kvällskurser, kakelproducent för Uppsala Kakel och Inredning, ett år som elev hos en keramiker och nu senast 3 år på Kyrkeruds Folkhögskolas Glas- och keramiklinje och sedermera också lärare på skolan samt återkommande gästlärare på Medborgarskolan i Stockholm och för Region Värmlands projekt Drömsommarjobbet har jag gedigen erfarenhet som keramiker och lärare. Här, i min underbara verkstad på Hånsfors Bruk, producerar och säljer jag min keramik (såväl bruks- som konstföremål) och ger kurser.

Under 2016 har jag tillbringat mycket tid i Kalifornien där jag vidareutbildat mig och inspirerats av det mycket levande kulturlivet. Hösten 2017 styr jag kosan dit på heltid och bosätter mig där varför verksamheten på Hånsfors Bruk tyvärr kommer att avvecklas. Se mer om mig och min konst på claytasticvictoria.com eller under samma alias på Instagram och Periscope där jag sänder live från mina leriga äventyr.

 

Kakelugnar

 

I många år har jag älskat kakelugnar. Värmen från en kakelugn är utan tvekan den behagligaste jag kan tänka mig. De är också vackra, arkitektoniska skapelser som kombinerar form och funktion på ett tilltalande sätt. Jag har lärt mig en del om att ta ner och sätta upp kakelugnar, och kommer att fortsätta fortbilda mig inom detta område när jag kan.

 

Form & funktion

Att skapa funktionella och vackra saker är ett stort nöje. Jag experimenterar gärna med form och funktion och anpassar efter olika kunders önskemål. Just nu tilltalar mig det tidiga 1900-talets jugend-/art deco-estetik, men även 1950-talets funktionalism och den fantastiska retrofuturismen (steampunk). Jag tycker själv om rejäla och rustika husgeråd med tyngd i som man inte behöver vara rädd för att slå sönder varje gång man diskar eller använder.

Jag gillar återbruk och använder gärna funna saker och sådant som blir över – skrot, snuttar av kopparrör, skruvar, muttrar, bultar i min keramik. Under uppbyggnad är också olika typer av keramikugnar för alternativa bränningsmetoder – t e x med återanvänd frityrolja och ved.

Drejar och skulpterar gör jag i stengodslera som blir väldigt tålig efter sista bränningen (på ca 1260-1280°C) och som går bra att diska i maskin och micra.

Kontakta mig enkelt genom det här kontaktformuläret.

Väl mött!

/Victoria