HÅNSFORS BRUKSKAFÉ

Drömmen om det goda….

Idéen om att starta ett ekologiskt brukskafé invid Hånsforsen i den gamla bruksbyggnaden förblev en dröm. Kanske tar någon upp tråden igen i framtiden.

Min matfilosofi

Min matfilosofi är att använda bra råvaror, från producenter med hög moral. Att välja ekologiskt är en självklarhet, liksom att anpassa mig efter det som säsongen och trakten har att erbjuda. Därför varierar vårt sortiment väldigt mycket. Jag använder mig gärna av det som växer i skog och mark i närheten. Jag är själv vegetarian sedan många år och lagar gärna vegetarisk mat. Detta betyder dock inte att jag inte tillagar kött, det gör jag gärna. Många är idag ovana att laga vegetariskt vilket gör att man tror att vegetarisk mat bara är tråkiga bönor och morötter. Så är det inte alls, det går att variera i det oändliga och man får också ofta ett bättre matsamvete både med tanke på miljö och hälsa. Hör gärna av dig till mig om du vill gå en kurs i vegetarisk matlagning!

När jag bakar så tycker jag att det är lika viktigt med bra råvaror som när jag lagar mat. Om man väljer att äta en tårtbit eller bakelse så gör man inte det för att spara på kalorierna – då kan man välja något annat istället. Riktigt smör, grädde och mycket smak är en självklarhet. Detsamma gäller när jag bakar tårtor. Tårtan ska vara en fröjd för såväl öga som gom – ibland sätter valet av fyllning gränser för utseendet av tårtan vilket är utmaningen när man ska kombinera de två. Jag är ju skulptör från början, och att byta lera mot ett ätbart material var för mig en rolig bisyssla till en början innan jag insåg hur gott och roligt kunderna tyckte det var att kunna äta upp sina konstverk!

I USA har man tagit tårtskapandet till nya nivåer, och jag har gått kurser hos bl a Colette Peters i denna ätbara konst. De amerikanska tårtor man ser på t ex Colettes bilder (www.colettescakes.com) är visserligen spektakulära, men tyvärr inte speciellt goda enligt den skandinaviska smaken och tårtkulturen. De är uppbyggda av tunga, sockerindränkta fruktkakor och fyllda med färgämnes- och aromstinn smörkräm. Men jag fyller helst mina tårtor med naturliga råvaror, färska frukter, mousser, choklad mm. Det begränsar kanske utformningen lite, men vem vill ha en snygg, men inte så god, tårta? Det bör dock tilläggas att jag har flera i bekantskapskretsen som är veganer, mjölkallergiker, laktos- eller glutenintoleranta vilket har gjort att jag blivit ganska bra på att hitta alternativ som passar dem, utan att det blir sämre vad gäller smak eller utseende.

 

Om du är nyfiken på några exempel på bakverk jag skapat kan du klicka här.

CadillacDeVille1969